A Grenache (spanyolul Garnacha) a vörösborok világának egyik „meglepetéshőse”: hosszú időn át alulértékelt vagy egyenesen lenézett fajta volt, miközben csendben a világ két legendás borvidékének, Châteauneuf-du-Pape-nak és a spanyol Priorat-nak is a gerincét adja.

 

 

Érdekesség, hogy bár ma a legtöbben a francia nevén, Grenache-ként ismerik, valójában Spanyolország számít a fajta legvalószínűbb szülőhazájának. Innen terjedt át Franciaországba, Olaszországba (ahol Cannonau néven találkozhatunk vele Szardínián), majd az egész világra.

 

Szőlőfajta és borjellemzők

A Grenache későn érő, meleg éghajlatot kedvelő fajta, amely kifejezetten jól érzi magát száraz, napfényes borvidékeken. Vastag törzse és felfelé törekvő növekedése ideálissá teszi bush vine-ként való nevelésre. Kiemelkedően jól viseli a szárazságot, ami a klímaváltozás korszakában különösen értékes tulajdonság.

Hátránya, hogy hajlamos az ún. coulure-re (rossz terméskötődésre), illetve érzékeny a tavaszi fagyokra. Ugyanakkor hosszú életű, sok öreg tőkéje ma is kiemelkedő minőségű borokat ad.

A bor stílusa gyakran:

  • Magas alkoholtartalmú
  • Gyümölcsös, édesen érett karakterű
  • Közepes tannintartalommal
  • Fűszeres, buja aromavilágú

Ízjegyeiben piros gyümölcsök (eper, málna), aszalt szilva, fehér bors, ánizs, gyógynövények, olykor étcsokoládé és karamell is felfedezhető.

 

Eredet, nevek és színek – miért ennyire ellentmondásos a Grenache?

Kevés fajta körül kering annyi kérdés, mint a Grenache körül:

  • Grenache vagy Garnacha? – A spanyol eredet valószínűbb, mivel ott mutatja a legnagyobb genetikai sokféleséget, és mindhárom színváltozata (fekete, fehér, szürke), valamint a ritka Garnacha Peluda („szőrös levelű”) is megtalálható.
  • Spanyol vagy olasz fajta? – Szardínián Cannonau néven őshonosként tartják számon, de történelmi okokból (az Aragóniai Királyság hódításai révén) ide is Spanyolországból kerülhetett.
  • Egy fajta vagy több? – Bár a különböző változatok (Noir, Blanc, Gris, Peluda) eltérő színekkel és levélszerkezettel rendelkeznek, a genetikai vizsgálatok szerint mind egyazon fajta mutációi.

Ez a sokféleség és a névhasználatbeli kavalkád is hozzájárult ahhoz, hogy a Grenache sokáig háttérben maradt, gyakran „névtelen blend-szőlőként” tűnt fel Rioja, Provence-i rosé, Châteauneuf-du-Pape vagy épp Cannonau címkéjén.

 

A Grenache paradoxona – terjedés és visszaszorulás

A 20. század végén a Grenache a világ egyik legelterjedtebb kékszőlője volt: 2000 körül még a 2. helyen állt a globális rangsorban. Azóta viszont a telepített területek drasztikusan visszaestek – 2016-ra már csak a 7. helyen szerepelt, miután a Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Chardonnay és Syrah is megelőzte.

Ennek oka főként az EU-s szőlőkivágási támogatások és a borfogyasztás csökkenése volt Franciaországban és Spanyolországban. Például:

  • Spanyolország 2000–2016 között a Garnacha-területek 44%-át elvesztette
  • Franciaországban is 18%-kal csökkent a terület

Miközben tehát a Grenache szőlőültetvények visszaszorulnak, a fajta reputációja folyamatosan emelkedik – a csúcskategóriás tételekben betöltött szerepének köszönhetően. Ma már a borvilág „új sztárjaként” tekintenek rá, amely képes egyszerű, mindennapi borokat és világszínvonalú ikonborokat is adni.

 

Stílusok és régiók világszerte

A Grenache három fő változatban ismert:

  • Grenache Noir / Garnacha Tinta – a klasszikus vörös
  • Grenache Blanc / Garnacha Blanca – gazdag, testes fehér
  • Grenache Gris / Garnacha Roja – rózsás héjú, gyakran roséhoz használják
  • Garnacha Peluda – ritka, „szőrös levelű” változat

Fő termőhelyek:

  • Franciaország (Dél-Rhône, Roussillon, Provence, Languedoc) – Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, rosé, édes erősített borok
  • Spanyolország (Aragón, Navarra, Rioja Oriental, Priorat, La Mancha) – a legnagyobb genetikai sokféleség, a stílusok teljes palettája
  • Olaszország (Szardínia – Cannonau) – gyakran egyfajta bor, akár édes változatban is
  • Újvilág (Ausztrália, USA, Dél-Afrika, Kína) – egyre több single varietal Grenache és GSM házasítás

 

Gasztronómiai párosítások

A Grenache borok karaktere kiválóan illik fűszeres, gazdag ízvilágú ételekhez:

  • Sült bárány, grillezett kolbász, marokkói tagine
  • Mediterrán zöldségek: padlizsán, paprika, paradicsom
  • Gazdag lencse- vagy gombás raguk
  • Érlelt sajtok: Manchego, Pecorino, Comté

Rosé formájában friss nyári fogásokhoz, Grenache Blanc-ként pedig grillezett fehér húsokhoz, spárgához és lágy sajtokhoz ajánlható.

 

Személyes kedvenceink, ha Grenache-ról van szó

·        Laroche Syrah/Grenache de La Chevaliére 2018 (Franciaország)

·        Bon Jovi & Gerard Bertrand: Hampton Water Rosé 2023 (Languedoc, Franciaország)

 

Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Ingyenes szállítás 25.000 Ft felett
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Gyors és precíz szállítás GLS futárszolgálattal
Kényelmes és biztonságos fizetés
Kényelmes és biztonságos fizetés