A Grenache (spanyolul Garnacha) a vörösborok világának egyik „meglepetéshőse”: hosszú időn át alulértékelt vagy egyenesen lenézett fajta volt, miközben csendben a világ két legendás borvidékének, Châteauneuf-du-Pape-nak és a spanyol Priorat-nak is a gerincét adja.
Érdekesség, hogy bár ma a legtöbben a francia nevén, Grenache-ként ismerik, valójában Spanyolország számít a fajta legvalószínűbb szülőhazájának. Innen terjedt át Franciaországba, Olaszországba (ahol Cannonau néven találkozhatunk vele Szardínián), majd az egész világra.
Szőlőfajta és borjellemzők
A Grenache későn érő, meleg éghajlatot kedvelő fajta, amely kifejezetten jól érzi magát száraz, napfényes borvidékeken. Vastag törzse és felfelé törekvő növekedése ideálissá teszi bush vine-ként való nevelésre. Kiemelkedően jól viseli a szárazságot, ami a klímaváltozás korszakában különösen értékes tulajdonság.
Hátránya, hogy hajlamos az ún. coulure-re (rossz terméskötődésre), illetve érzékeny a tavaszi fagyokra. Ugyanakkor hosszú életű, sok öreg tőkéje ma is kiemelkedő minőségű borokat ad.
A bor stílusa gyakran:
- Magas alkoholtartalmú
- Gyümölcsös, édesen érett karakterű
- Közepes tannintartalommal
- Fűszeres, buja aromavilágú
Ízjegyeiben piros gyümölcsök (eper, málna), aszalt szilva, fehér bors, ánizs, gyógynövények, olykor étcsokoládé és karamell is felfedezhető.
Eredet, nevek és színek – miért ennyire ellentmondásos a Grenache?
Kevés fajta körül kering annyi kérdés, mint a Grenache körül:
- Grenache vagy Garnacha? – A spanyol eredet valószínűbb, mivel ott mutatja a legnagyobb genetikai sokféleséget, és mindhárom színváltozata (fekete, fehér, szürke), valamint a ritka Garnacha Peluda („szőrös levelű”) is megtalálható.
- Spanyol vagy olasz fajta? – Szardínián Cannonau néven őshonosként tartják számon, de történelmi okokból (az Aragóniai Királyság hódításai révén) ide is Spanyolországból kerülhetett.
- Egy fajta vagy több? – Bár a különböző változatok (Noir, Blanc, Gris, Peluda) eltérő színekkel és levélszerkezettel rendelkeznek, a genetikai vizsgálatok szerint mind egyazon fajta mutációi.
Ez a sokféleség és a névhasználatbeli kavalkád is hozzájárult ahhoz, hogy a Grenache sokáig háttérben maradt, gyakran „névtelen blend-szőlőként” tűnt fel Rioja, Provence-i rosé, Châteauneuf-du-Pape vagy épp Cannonau címkéjén.
A Grenache paradoxona – terjedés és visszaszorulás
A 20. század végén a Grenache a világ egyik legelterjedtebb kékszőlője volt: 2000 körül még a 2. helyen állt a globális rangsorban. Azóta viszont a telepített területek drasztikusan visszaestek – 2016-ra már csak a 7. helyen szerepelt, miután a Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Chardonnay és Syrah is megelőzte.
Ennek oka főként az EU-s szőlőkivágási támogatások és a borfogyasztás csökkenése volt Franciaországban és Spanyolországban. Például:
- Spanyolország 2000–2016 között a Garnacha-területek 44%-át elvesztette
- Franciaországban is 18%-kal csökkent a terület
Miközben tehát a Grenache szőlőültetvények visszaszorulnak, a fajta reputációja folyamatosan emelkedik – a csúcskategóriás tételekben betöltött szerepének köszönhetően. Ma már a borvilág „új sztárjaként” tekintenek rá, amely képes egyszerű, mindennapi borokat és világszínvonalú ikonborokat is adni.
Stílusok és régiók világszerte
A Grenache három fő változatban ismert:
- Grenache Noir / Garnacha Tinta – a klasszikus vörös
- Grenache Blanc / Garnacha Blanca – gazdag, testes fehér
- Grenache Gris / Garnacha Roja – rózsás héjú, gyakran roséhoz használják
- Garnacha Peluda – ritka, „szőrös levelű” változat
Fő termőhelyek:
- Franciaország (Dél-Rhône, Roussillon, Provence, Languedoc) – Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, rosé, édes erősített borok
- Spanyolország (Aragón, Navarra, Rioja Oriental, Priorat, La Mancha) – a legnagyobb genetikai sokféleség, a stílusok teljes palettája
- Olaszország (Szardínia – Cannonau) – gyakran egyfajta bor, akár édes változatban is
- Újvilág (Ausztrália, USA, Dél-Afrika, Kína) – egyre több single varietal Grenache és GSM házasítás
Gasztronómiai párosítások
A Grenache borok karaktere kiválóan illik fűszeres, gazdag ízvilágú ételekhez:
- Sült bárány, grillezett kolbász, marokkói tagine
- Mediterrán zöldségek: padlizsán, paprika, paradicsom
- Gazdag lencse- vagy gombás raguk
- Érlelt sajtok: Manchego, Pecorino, Comté
Rosé formájában friss nyári fogásokhoz, Grenache Blanc-ként pedig grillezett fehér húsokhoz, spárgához és lágy sajtokhoz ajánlható.
Személyes kedvenceink, ha Grenache-ról van szó
· Laroche Syrah/Grenache de La Chevaliére 2018 (Franciaország)
· Bon Jovi & Gerard Bertrand: Hampton Water Rosé 2023 (Languedoc, Franciaország)